Duurzaam ondernemen aan zee met Sjoerd en Jochem van Naïf

Het merk Naïf staat bekend om het gebruik van natuurlijke ingrediënten in babyverzorgingsproducten. Dit heeft een positieve invloed op kersverse ouders en hun kroost, maar ook in de industrie van verzorgingsproducten. Hoog tijd om kennis te maken met de Haagse ondernemers en oprichters van Naïf, Sjoerd Trompetter en Jochem Hes.

Een kort voorstelmoment, wie zijn jullie?

“Wij zijn Sjoerd Trompetter en Jochem Hes. Onze vriendschap gaat terug naar onze studietijd. Daarna zijn we onze eigen weg gegaan en hebben we voor ons werk op verschillende plekken gewoond en uiteindelijk zijn we hier met onze gezinnen neergestreken aan zee, in Den Haag.”

Hoe zijn jullie terechtgekomen in het ondernemerschap?

“Op het moment dat we allebei kinderen kregen en ons onderdompelden in de wereld van babyshampoos en billendoekjes, zagen we dat veel producten schadelijke stoffen bevatten. Dit zette ons aan het denken, niet alleen door wat we aan onze kinderen gaven, maar ook wat schadelijke stoffen met de wereld doen. We misten kwaliteit in het huidige aanbod en een mooi product, wat je aan iemand cadeau durft te geven. Zo is Naïf in 2013 ontstaan. Een duurzaam bedrijf dat zich richt op natuurlijke verzorging voor baby’s en peuters.”

Op welke manier onderscheidt Naïf zich kwalitatief van andere verzorgingsproducten voor baby’s en peuters?

“Onze producten bevatten geen plastics en geen schadelijke stoffen en ingrediënten, zoals parabenen en SLS. Daarnaast proberen we met onze verpakking een zo laag mogelijke ecologische footprint achter te laten. Dit houdt bijvoorbeeld voor ons in dat alle producten in Nederland geproduceerd worden.

Bovendien maakt het onderzoek naar een natuurlijk product ons steeds meer activistisch. Hoe langer we ermee bezig zijn, hoe meer we erachter komen op welke manier bepaalde stoffen schadelijk zijn voor de mens én het milieu. We willen een breder maatschappelijk doel dienen, niet alleen het financiële aspect. Daarom zijn we nu ook B Corp gecertificeerd.”

“Wist je dat 2% van al het plastic in de oceaan afkomstig is van verzorgingsproducten?” - Sjoerd Trompetter, medeoprichter Naïf

Hoe schadelijk zijn verzorgingsproducten voor baby’s?

“Een goed voorbeeld zijn billendoekjes voor baby’s. Deze zijn gemaakt van polyester, wat microplastics bevat. Ieder pak billendoekjes bevat 53 gram microplastics, wat gelijk staat aan twee flessen cola. Dit vervuilt ook het milieu, wat uiteindelijk ook weer bij ons en onze kinderen terecht komt. Wist je bijvoorbeeld dan 2% van al het plastic in de oceaan afkomstig is van verzorgingsproducten?”

Waarom is Naïf gevestigd in Den Haag?

“In ons werkende leven hebben we altijd veel gereisd en op verschillende plekken gewoond. Allebei hadden we een droom om een kantoor aan zee te hebben. En om met de fiets naar werk te gaan. Waar kan dat beter dan in Den Haag?”

Naast de plek aan zee, wat biedt Den Haag jullie nog meer?

“Den Haag is een levende stad waar veel georganiseerd wordt voor ondernemers. Dit gebeurt door ons onder de aandacht te brengen en door netwerkevenementen voor MKB. Daarnaast wordt er plek gemaakt voor startende ondernemers, met name voor innovatieve ondernemers met het platform InnovationQuarter. Anderzijds is het gewoon een fijne plek met er een groot aanbod van goed opgeleide mensen die ook hun steentje bijdragen aan de stad.”

Tot slot: wat willen jullie meegeven aan andere Haagse ondernemers die impact willen maken?

“Blijf kritisch naar jezelf en praat met je doelgroep. Blijf onderzoeken hoe het beter kan, want dat kan. Je doelgroep is daarin een belangrijke stem daarin. Zo blijven we dichtbij de natuur, de klant en onszelf.”

Spreek Sjoerd en Jochem van Naïf tijdens ImpactFest

Wil jij kennismaken met de beide heren? Dat kan! Meld je dan aan voor ImpactFest, op 15 november 2022. Aanmelden kan via https://www.impactfest.nl/. Speciaal voor studenten en young professionals geldt een gereduceerd tarief. Je koopt dan een startup-ticket voor slechts € 15,- in plaats van € 45,-.

Wanneer? 15 november, 2022

Waar? Fokker Terminal

Tickets? €15,- voor startups en studenten via https://www.impactfest.nl/

Gepubliceerd op woensdag 19 oktober, 2022 / Impact