Het verschil tussen inter­­na­tionaal ge­rechts­hof en strafhof

The Hague is the city of peace and justice. Consequently, there are many organizations based in our city that deal with peace and justice... Two Hague buildings that serve the rule of law are the International Court of Justice and the Criminal Court. A lot happens in these buildings that have to do with rights. You may have already known that. But what exactly happens there? There is often some confusion between the International Court of Justice and the Criminal Court Do you want to know what the difference is? Then read on!

Internationaal gerechtshof

Het Internationaal Gerechtshof heeft de meeste invloed binnen de Verenigde Naties (VN). Dit is een internationale samenwerking tussen 193 landen. Deze landen zijn verantwoordelijk voor de internationale vrede en veiligheid. De landen communiceren in het Engels en Frans om de communicatie soepel te houden. Ook houden de Verenigde Naties zich bezig met de verandering van de wereldeconomie en humanitaire rechten. Den Haag is de belangrijkste locatie om samen te komen voor de VN. Daarom komen de verenigde Naties jaarlijks naar onze stad om te vergaderen in het Internationale Gerechtshof dat gevestigd is in het Vredespaleis. Het Internationale Gerechtshof mag alleen rechtspreken als het gaan om ruzie tussen staten. Een bijkomstige taak is advies geven aan verschillende organisaties die gelinkt zijn met de VN.

Internationaal Strafhof

Personen die vreselijke internationale misdrijven hebben gepleegd, worden in het internationaal strafhof berecht. Er wordt gekeken of het misdrijf aan één van deze punten voldoet: volkenmoord, overtreding van humanitair recht of een oorlogsmisdaad. In het hof werken achttien rechters met verschillende nationaliteiten, die gekozen zijn door de betrokken staten. Het Strafhof hoort niet bij de VN, maar ze werken wel vaak samen. Net zoals bij het Internationaal Gerechtshof, spreken ze ook in het Strafhof Engels en Frans.

Verschillen en overeenkomsten

Het grootste verschil tussen de twee instanties, is dat het Internationaal Strafhof internationale misdrijven van personen veroordeelt, terwijl het Gerechtshof conflicten tussen staten oplost. Wat ze gemeen hebben, is dat ze allebei streven naar vrede en recht. En natuurlijk dat ze in onze mooie stad gevestigd zijn!

Den Haag is dé hotspot van vrede en recht, maar onze stad heeft nog veel meer te bieden. Ben jij ook nieuwsgierig geworden? Bekijk dan de andere blogs op onze website.

Published on Wednesday 28 September, 2022 / International Rule of Law / Legal & Policy / Humanitarian Affairs